Święta się zbliżają!!! A na świeta piecze się pierniki!!! Podobnie jak bohaterowie książki "Dzieci z Bullerbyn" i my piekliśmy pierniki - całuski!!!

Pełna relacja zdjęciowa poniżej!!! :)

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own free picture slideshow
Klikająć w zdjęcie przejdziesz do galerii
Klikająć w zdjęcie przejdziesz do galerii

Pierniczki całuski

·         2 szklanki mąki pszennej

·         ½ szklanki płynnego miodu

·         ½ szklanki cukru pudru

·         Jajko

·         Łyżka masła

·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·         Przyprawa korzenna lub utuczone korzenie

·         Jajko wymieszane z wodą do smarowania pierniczków

·         Orzechy

·         Migdały

·         Tłuszcz do smarowania blachy

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.  Do masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, przyprawę korzenną i mąkę. Całość wyrabiamy (robotem – my nie mieliśmy więc było ręcznieJ) na jednolite i gładkie ciasto. Przygotowane ciasto lekko schładzamy, wykładamy oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy cienki place (grubości jak na kluski), wycinamy różne kształty ciasteczek, każde smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, wciskamy do środka orzechy, migdały, posypujemy posypką. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym w temperaturze 180oC przez 12-15 minut. Gdy ciasto na ciasteczka jest dobrze wyrobione, całuski w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Po upieczeniu ciastka są twarde. Ułożone w szklanym słoju, skruszeją po kilku dniach i będą wspaniałe.

 

Pierniczki całuski.doc
Microsoft Word Document 28.5 KB